Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Jouw muur laten voegen

Na het metselen worden in Nederland de meeste gevels voorzien van voegwerk. Dat wil zeggen dat de ruimte tussen de bakstenen wordt opgevuld. De manier waarop dit gebeurt kan erg verschillen. Ook jouw muur laten voegen na het metselen of je voegwerk laten restaureren? Wij vertellen alles over de mogelijkheden bij Resco.

Je muren laten voegen bij Resco

Goed voegwerk is belangrijk in twee opzichten. Enerzijds speelt het ethische aspect een rol, een mooi gevoegde gevel ziet er beter en verzorgder uit dan een gevel met beschadigd voegwerk. Anderzijds is goed voegwerk van belang voor de levensduur van de gevel. Voegwerk beschermt de gevel tegen weersinvloeden. Scheuren en barsten in het voegwerk kunnen bijvoorbeeld leiden tot vochtoverlast. Door jezelf ervan te verzekeren dat jouw voegwerk in een goede staat is, draag je dus bij aan de duurzaamheid van je gevel en woning.


Wanneer je ervoor kiest om je muren te laten voegen, bijvoorbeeld als deel van een gehele restauratie of om een deel op te knappen, is de meest gangbare keuze de borstelvoeg. Deze voeg is eenvoudig aan te brengen, staat stoer en is in verhouding goedkoop. Andere keuzes bij het laten voegen van je muren zijn de gladde, terugliggende of knipvoeg. Voegwerk is in alle gewenste kleuren te maken. Bij ons kun je jouw muren laten voegen met alle verschillende soorten voegwerk. Van het herstellen van enkele voegen tot het nieuw invoegen van jouw complete gevels.

Verschillende soorten voegen

De geborstelde voeg:

Een borstelvoeg is de meest gebruikte voeg. Het is een betrekkelijk eenvoudige en daarom voordelige voeg. De voeg wordt gekenmerkt door een ruwe structuur, wat een mooi resultaat geeft.

De platvolle voeg:
Bij een platvolle en/of doorgestreken voeg wordt de voeg één keer nagestreken en aangedrukt. Hierdoor ontstaat een gladde, harde voeg. Sommige gevels hebben dit nodig, met name gevels met stenen die weinig tot geen vocht opnemen.

De knipvoeg:
Bij de knipvoeg of geknipte voeg steekt het voegwerk uit. Dit kan, doordat de voegmortel een andere verhouding heeft en vetter is. De voeger kiest het goede moment om een deel van de voegspecie van het gedroogde voegwerk af te snijden. Dankzij de strakke randen van het voegwerk lijken de stenen ook strakker.

Zo gaan we te werk

Jouw muren laten voegen door Resco?

Bij het renoveren van voegwerk wordt vaak begonnen met het uitslijpen of uithakken van het oude voegwerk. Het doel hierbij is om het beschadigde of slechte voegwerk zo goed en diep mogelijk te verwijderen. Vervolgens wordt de gehele gevel gereinigd, zodat we een schone, stofvrije ondergrond hebben. Dit voorbereidende werk moet nauwkeurig uitgevoerd worden, het bepaalt namelijk de duurzaamheid van het nieuwe voegwerk.

Is de muur eenmaal schoon en droog, dan starten we met het aanbrengen van de voegmortel. Zoals gezegd maken we gebruik van verschillende soorten voegwerk. Hoe dat gaat bij een borstelvoeg zie je op onderstaande video. Welke voeg we gebruiken hangt af van de steensoort, gevel en jouw voorkeur. Na het aanbrengen van dit voegwerk is jouw huis of pand weer voorzien van een prachtig uiterlijk en bescherming tegen de weersinvloeden.


Is jouw voegwerk ook toe aan een flinke opknapbeurt? Neem contact met ons op of vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan via de link onderaan de pagina!

Meer over het uitbesteden van voegen

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik mijn voegwerk herstellen?

Het is belangrijk om je voegwerk te herstellen om twee redenen. Ten eerste is goed voegwerk van belang om dat jouw voegen je woning beschermen tegen weersinvloeden. Goede voegen houden water tegen en zorgen daarmee voor een aanzienlijk kleinere kans op vorstschade, schimmel en andere problemen. Ten tweede bestaat er een esthetisch aspect. Een mooi gevoegde gevel ziet er immers een stuk beter en verzorgder uit dan een gevel met slecht of gebarsten voegwerk.

Hoe lang moet ik wachten met impregneren na het voegen?

Bij het renoveren van voegwerk worden voegen eerst uitgehakt en schoongespoeld, waarna de gehele gevel gereinigd wordt. Na het drogen wordt de gevel opnieuw gevoegd. Het duurt vrij lang voordat deze voegen de maximale hardheid bereiken, maar je kunt al eerder je gevel impregneren. Dit kan gemiddeld na 2 weken.

Hoe lang gaat een voeg mee?

Voegen gaan gemiddeld 20 tot 25 jaar mee, maar het kan ook veel langer duren voordat voegwerk toe is aan vernieuwing. Dit is afhankelijk van weersinvloeden, de kant van de gevel (noord, oost, zuid of west), de initiële staat van het voegwerk en of de gevel geïmpregneerd is. Een versleten voeg kan leiden tot problemen zoals schimmel, vorstschade en lekkage. Denk jij dat jouw voegwerk toe is aan renovatie? Controleer of het voegwerk afbrokkelt wanneer je er met een hard voorwerp langs gaat of maak een afspraak met ons!

Worden mijn voegen niet beschadigd door het reinigen?

Wanneer jouw gevel enkel vervuild is en verder in goede staat verkeerd zal het reinigen de voegen niet aantasten. Wanneer de voegen reeds aangetast zijn, bijvoorbeeld wanneer water achter de voegen is binnengedrongen, kunnen de voegen tijdens de werkzaamheden loskomen. Deze gevels dienen dan gerenoveerd te worden.

Kan ik erbij zijn wanneer jullie aan het werk zijn?

In de meeste gevallen is dat geen probleem. Sterker nog, dit vinden wij dit juist fijn! Als jij thuis bent kunnen wij snel en gemakkelijk zaken overleggen en bijzonderheden bespreken die wij tegenkomen tijdens het werk. Op die manier is de klus beter en sneller geklaard!

Binnen 24 uur reactie.

Gratis jouw offerte aanvragen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen, vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan. En wij reageren binnen 24 uur!