Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Voegen

Na het metselen worden in Nederland de meeste gevels voorzien van voegwerk. Simpel gezegd wordt hiermee de ruimte tussen de bakstenen opgevuld. Dit kan echter op vele verschillende manieren gebeuren. Het meest wordt een platvolle borstelvoeg toegepast. Ook kun je kiezen voor een gladde, een terugliggende, of een knipvoeg. Voegwerk is in alle gewenste kleuren te maken. Bij ons kun je voor alle soorten voegwerk terecht. Van het herstellen van enkele voegen tot het nieuw invoegen van jouw complete gevels.


Soorten voegen

Geborstelde voeg:

Een geborstelde voeg is de meest gebruikte voeg. Het is een betrekkelijk eenvoudige en daarom voordelige voeg. Het verschil tussen een normale voeg en de geborstelde voeg is de structuur, de laatste variant kent een ruwere structuur die bij bepaalde bouw een erg mooie resultaat geeft.

Platvol gladde voeg:

Bij een platvolle en/of doorgestreken voeg wordt de voeg ĂŠĂŠn keer nagestreken en aangedrukt. Hierdoor ontstaat er een gladdere maar ook een hardere voeg. Sommige gevels hebben dit nodig vooral bij stenen die nagenoeg geen vocht opnemen.

Knipvoeg:

Bij de knipvoeg of geknipte voeg steekt het voegwerk voor het metselwerk uit. De voegmortel wordt aangemaakt met een andere verhouding, waardoor deze vetter is. Een voeger met de juiste ervaring kiest vervolgens het goede moment om de overtollige voegspecie van het aangedroogde voegwerk af te snijden. Door de strakke randen van het voegwerk zie je onvolkomenheden van de stenen nagenoeg niet terug.