Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Subsidieregeling isoleren

Ben jij woningeigenaar en heb je voor jouw woning minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitgevoerd? Vraag dan Subsidieregeling isoleren voor eigenaar én bewoner aan en krijg tot wel 30% van jouw investering terug!

Subsidieregeling isoleren sinds 2022

De subsidieregeling isoleren, genaamd ISDE, is per 1 januari 2021 samengevoegd met de ISDE-regeling. Dit betekent dat er ook vanaf 2021 subsidie aangevraagd kan worden voor isolatie maatregelen. De ISDE-regeling is de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie voor kleinschalige installaties voor de productie van hernieuwbare energie. Dit zijn installaties zoals zonneboilers en warmtepompen voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.


De ISDE regeling is geldig tot 2030 en is per 1 januari 2021 samengevoegd met isolatiemaatregelen. Deze subsidie kan enkel aangevraagd worden als er nog niet eerder subsidie is aangevraagd voor dezelfde type maatregelen.

De ISDE regeling isoleren

Welke maatregelen vallen eronder?
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloer- óf bodemisolatie
  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Glas-, kozijnpaneel- of deurisolatie
  • Ruimteverwarmingstoestel of waterverwarmingstoestel
  • Zonneboiler
  • Installatie die wordt geplaatst op of aan een gebouw bestaande uit een samenstel van voorzieningen voor de productie van hernieuwbare elektriciteit uit zonlicht via fotovoltaïsche zonnepanelen
  • Installatie voor de productie van hernieuwbare elektriciteit met één of meer windturbines

Het isoleren van je woning

Belangrijke keuzes
  • Voor isolatietype dakisolatie bestaan twee varianten: het dak isoleren of de zolder- of vlieringsvloer isoleren. Wanneer je de zolder of vlieringsvloer isoleert, geldt de voorwaarde dat de zolder of vliering onverwarmd moet zijn. Dakisolatie en zolder- of vlieringsvloerisolatie zijn niet te combineren als twee maatregelen.
  • Bij de isolatiemaatregel type vloer- of bodemisolatie kun je ervoor kiezen om de vloer of de bodem te isoleren.

In onderstaande tabel zie je de subsidiebedragen van de isolatiemaatregelen. Het hogere subsidiebedrag bij de ISDE geldt voor isolatiemaatregelen die na 31 december 2021 zijn uitgevoerd of aangebracht. Ook de nieuwe minimale oppervlakte-eisen voor isolatiemaatregelen gelden voor alle aanvragen die vanaf 1 januari 2022 worden ingediend. Voor isolatiemaatregelen die voor 1 januari 2022 zijn uitgevoerd of aangebracht gelden de lagere bedragen van 2021.


Let op: Vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde eis te voldoen.

Subsidiebedragen en isolatiewaardes

Eisen bij het aanvragen van subsidies

Let op: Indien er gespoten PIR of PUR gebruikt wordt, dient dit vrij te zijn van HFK blaasmiddelen! (wij werken enkel met HFK vrije producten).

Bekijk hier de eisen van de overige maatregelen.

FAQ

Tot wanneer kan ik subsidie aanvragen?

Een aanvraag voor subsidie dient binnen 12 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregel aangevraagd te worden en dient na 1 juli 2020 uitgevoerd te zijn.


Hoe moet ik subsidieregeling isoleren aanvragen?

De subsidie SEEH van het RVO kun je zelf aanvragen bij het RVO doormiddel van uw DIGID. Het aanvragen van de subsidie kun je doen nádat de alle werkzaamheden zijn afgerond en je de factuur hebt ontvangen. Helaas is het voor een isolatiebedrijf niet mogelijk om dit voor jou aan te vragen. Je ontvangt het bedrag rechtstreeks vanuit het RVO.

Vanaf 1 januari 2021 kun je via deze link bij het RVO de subsidie voor isolatie aanvragen.

Voor het aanvragen van de subsidieregeling isoleren heb je het volgende nodig:

  • Facturen van beide maatregelen
  • Uitvoerdersverklaring van de uitvoerende partij(en). Deze kun je bij ons opvragen.
  • Ten minste één foto per energiebesparende maatregel. Wij vragen je zelf even wat foto’s van de uitvoering te maken, die je bij kunt voegen bij de aanvraag.
  • Betaalbewijs. Het betaalbewijs kun je bij je eigen bank downloaden.