Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur, kan dat?

Huizen die na 1920 gebouwd zijn beschikken over het algemeen over een spouwmuur. Bij huizen van na 1967 zijn die spouwen vaak gevuld met isolatiemateriaal. Maar geldt dit ook voor jouw huis? Beschikt je huis over een spouwmuur, is deze geïsoleerd en doet dit isolatiemateriaal nog wat het moet doen? Belangrijke vragen om antwoord op te vinden, want een goed geïsoleerde woning kan jou veel kosten besparen.


Is het tijd voor het isoleren of na-isoleren van je reeds geïsoleerde spouwmuur?

Heeft mijn woning een spouwmuur?

Een spouwmuur is een gevelmuur die uit twee delen bestaat; de buiten- en binnenmuur. De ruimte tussen deze muren heet de spouw. Twijfel jij over de aanwezigheid van een spouwmuur van je woning, kijk dan naar:

  • Het bouwjaar;

  • De bouwplannen;

  • De dikte van de muur (meer dan 25 cm);

  • Open stootvoegen of ventilatieroosters aan de buitenkant van de gevel;

Of laat een professional ernaar kijken, wij helpen graag!

De spouw kan gevuld zijn met isolatiemateriaal. Is dat niet het geval, dan raden wij aan je spouwmuur te isoleren. Is dat wel het geval, dan kan na-isoleren een goed idee zijn. Daarover hieronder meer.

Wat houdt na-isoleren van een spouwmuur in?

Is jouw spouwmuur geïsoleerd rond de jaren ‘80 en ‘90? Dan is de kans groot dat het isolatiemateriaal in de spouw niet van hoge kwaliteit is, is verpulverd of naar beneden gezakt. Daardoor ontstaan koudebruggen en verlies jij warmte in huis.


De spouw wordt bij het na-isoleren opnieuw gevuld met isolatiemateriaal. Ons isoleerteam maakt openingen in het metselwerk en spuit met een speciale machine isolatiemateriaal naar binnen. Dit leidt tot verbeterde isolatiewaarde, grote energiebesparing en een lagere energiefactuur.

Drie voordelen van het na-isoleren van de spouwmuur

  1. Modern isolatiemateriaal vergaat niet;

  2. Het huidige materiaal isoleert beter;

  3. Ruimtes worden gemakkelijk gevuld;

Kortom: na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur kan het wooncomfort binnenshuis aanzienlijk verhogen en je energierekening verlagen.

Moet ik mijn spouwmuur na-isoleren of niet?

Beschikt jouw woning of gebouw over een spouwmuur? Dan kan deze (na-)geïsoleerd worden. De volgende vraag die je wilt stellen is of de spouwmuur al eens geïsoleerd is, en wanneer dit is gebeurd.


Is de spouwmuur in de afgelopen 20 jaar geïsoleerd? Dan is dit waarschijnlijk gedaan met kwalitatief isolatiemateriaal dat niet (snel) zal verpulveren; je hoeft de spouwmuur dus niet te na-isoleren.


Is het isolatiemateriaal in de jaren ‘80 of ‘90 in de spouwmuur gestopt? Dan is de kans groot dat dit nog weinig doet voor het isoleren van jouw woning. Je zult dit ook merken aan temperatuurschommelingen in huis en een hoge(re) energierekening. In dit geval raden wij zeker aan om de spouwmuur te na-isoleren! Je kunt ook altijd een professional inschakelen om te controleren of de spouwmuur geïsoleerd moet worden.

Wat kost het?

De prijs voor het na-isoleren van de spouwmuur hangt af van verschillende variabelen. Denk aan het materiaal dat gebruikt wordt en de vierkante meters die gevuld moeten worden. Ga uit van prijzen tussen de €15,- en €30,- per m², maar vergeet ook het onderzoek van de spouwmuur vooraf aan het isoleren niet. Natuurlijk kun je ook een vrijblijvende offerte aanvragen, dan weet je bij ons direct waar je aan toe bent!