Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Subsidie voor particulieren

Met deze subsidie kun je jouw woning energiezuiniger maken met isolatie. Bekijk voor het indienen van je aanvraag eerst de voorwaarden voor de ISDE.

Subsidie isolatie 2021

Wat houdt de ISDE regeling in?

Ben je woningeigenaar en heb jij voor je woning minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitgevoerd?
Vraag dan ISDE regeling (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie) voor eigenaar én bewoner aan.

De ISDE subsidie wordt per 1 januari 2021 samengevoegd met de ISDE-regeling. Dit betekent dat er ook vanaf 2021 subsidie aangevraagd kan worden voor isolatie maatregelen. De ISDE-regeling is de Investeringssubsidie Duurzame Energie voor kleinschalige installaties voor de productie van hernieuwbare energie. Dit zijn installaties zoals zonneboilers en warmtepompen voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

De ISDE regeling is geldig tot 2030 en zal per 1 januari 2021 samengevoegd worden met isolatiemaatregelen. Deze subsidie kan enkel aangevraagd worden als er nog niet eerder subsidie is aangevraagd voor dezelfde type maatregelen.

Welke maatregelen vallen onder de ISDE regeling?

– Spouwmuurisolatie
– Vloer- óf bodemisolatie
– Dakisolatie
– Gevelisolatie
– Glas-, kozijnpaneel- of deurisolatie
– Ruimteverwarmingstoestel of waterverwarmingstoestel
– Zonneboiler
– Installatie die wordt geplaatst op of aan een gebouw bestaande uit een samenstel van voorzieningen voor de productie van hernieuwbare elektriciteit uit zonlicht via fotovoltaïsche zonnepanelen
– Installatie voor de productie van hernieuwbare elektriciteit met één of meer windturbines

Hoeveel subsidie ontvang ik voor isolatie?

De subsidie wordt vergeven aan de hand van geïsoleerde vierkante meters en is op basis van de gemiddelde kosten van het isoleren. Je ontvangt gemiddeld namelijk zo’n 20 procent van de investering terug. Dit betekent dus dat je voor dakisolatie meer subsidie krijgt, maar de investeringskosten ook hoger zijn. Let op dat er wel een minimum eis aan het te isoleren oppervlakte zit. Je ontvangt de subsidie rechtstreeks vanuit het RVO.

De volgende bedragen worden uitgekeerd voor isolatiesubsidie:
– Spouwmuurisolatie € 5.- per vierkante meter
– Vloerisolatie € 7,- per vierkante meter
– Bodemisolatie € 4.- per vierkante meter
– Dakisolatie € 20,- per vierkante meter
– Zolderisolatie € 5,- per vierkante meter

Heeft u in 2020 maatregelen uit laten voeren, maar vraagt u de subsidie aan na 1 januari 2021? Dan ontvangt u de bedragen volgens de ISDE regeling, dus niet van de verhoogde SEEH regeling!

Hoeveel subsidie ontvang ik voor isolatie van mijn woning?

Benieuwd hoeveel je ongeveer voor je woning kunt krijgen? Wij leggen het in het onderstaand rekenvoorbeeld eenvoudig uit. Let op, dit zijn voorbeeldwoningen. De vierkante meters kunnen bij elke woning afwijken, dit heeft invloed op het subsidiebedrag.

Rekenvoorbeeld 1: Voorbeeld tussenwoning 40 m2 spouw / 50 m2 vloer
Stel je hebt een tussenwoning met 40 m2 spouwoppervlakte en 50 m2 vloeroppervlakte, waarbij er spouwmuurisolatie én vloerisolatie toegepast wordt.
Voor de spouwmuurisolatie ontvang je 5 euro per vierkante meter subsidie: 40m2 x 5 = 200 euro. Voor de vloerisolatie ontvang je 7 euro per vierkante meter subsidie: 50 m2 x 7 euro = 350 euro.

Voor deze tussenwoning zul je totaal zo’n € 570,- subsidie ontvangen.

Rekenvoorbeeld 2: Voorbeeld hoekwoning 90 m2 spouw / 50 m2 vloer
Stel je hebt een hoekwoning met 90 m2 spouwoppervlakte en 50 m2 vloeroppervlakte, waarbij er spouwmuurisolatie én vloerisolatie toegepast wordt.
Voor de spouwmuurisolatie ontvang je dan 90 m2 x 5 euro = 450 euro subsidie. Voor de vloerisolatie ontvang je 50 m2 x 7 = 350 euro subsidie.

Voor deze hoekwoning zul je totaal zo’n €800,- subsidie ontvangen

Rekenvoorbeeld 3: Voorbeeld vrijstaande woning 120 m2 spouw / 80 m2 vloer
Stel je hebt een vrijstaande woning met een spouwoppervlakte van 120 vierkante m2 spouwmuur en 80 m2 vloeroppervlakte, waarbij er spouwmuurisolatie én vloerisolatie toegepaste wordt. Voor de spouwmuurisolatie van deze woning ontvang je dan 120 m2 x 5 = 600 euro. Voor de vloerisolatie ontvang je 80 m2 x 7 = 560 euro subsidie.

Voor deze vrijstaande woning zul je totaal zo’n €1160,- subsidie ontvangen.


Wat zijn de minimale oppervlakte eisen voor de isolatie subsidie?

– Spouwmuurisolatie: Ten minste 15 m2 van bestaande spouwmuur
– Vloer- of bodemisolatie: Ten minste 25 m2 van de bestaande vloer of bodem
– Dakisolatie: Ten minste 25m2 in de bestaande thermische schil, of wanneer zolder of vliering onverwarmd is, bestaande zolder of vloeringsvloer.

Bekijk hier de eisen van de overige maatregelen.


Wat zijn de minimale isolatiewaardes?

– Spouwmuurisolatie: RD 1,1 m2K/W
– Vloer- of bodemisolatie: RD 3,5 m2K/W
– Dakisolatie: RD 3,5 m2K/W

Let op: Indien er gespoten PIR of PUR gebruikt wordt, dient dit vrij te zijn van HFK blaasmiddelen! (Wij werken enkel met HFK vrije producten).

Bekijk hier de eisen van de overige maatregelen.

Tot wanneer kan ik subsidie aanvragen?

Een aanvraag voor subsidie dient binnen 12 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregel aangevraagd te worden en dient na 1 juli 2020 uitgevoerd te zijn.

Hoe moet ik isolatie subsidie aanvragen?

De subsidie SEEH van het RVO kun je zelf aanvragen bij het RVO doormiddel van je DIGID. Het aanvragen van de subsidie kun je doen nádat alle werkzaamheden zijn afgerond en je de factuur hebt ontvangen. Helaas is het voor een isolatiebedrijf niet mogelijk om dit voor je aan te vragen. Je ontvangt het bedrag rechtstreeks vanuit het RVO.

Vanaf 1 januari 2021 kun je via deze link bij het RVO de subsidie voor isolatie aanvragen.

Voor het aanvragen van de subsidie heb je het volgende nodig:
– Facturen van beide maatregelen
– Uitvoerdersverklaring van de uitvoerende partij(en). Deze kun je bij ons opvragen.
– Ten minste één foto per energiebesparende maatregel. Wij vragen je zelf even wat foto’s van de uitvoering te maken, die je bij kunt voegen bij de aanvraag.
– Betaalbewijs. Het betaalbewijs kun je bij je eigen bank downloaden.

Kom je er niet uit bij het aanvragen van de subsidie? Neem gerust contact met ons op. Dan helpen wij je door de aanvraag heen.